Oświadczenie w sprawie pierwszej edycji Biegu Pamięci Żołnierzy Wyklętych w Lesku

Szanowny Panie Marszałku! Wysoka Izbo!

Pierwsza edycja ˝Biegu Pamięci Żołnierzy Wyklętych˝ zorganizowana przez powiat leski odbyła się, tak jak wszystkie biegi upamiętniające tych bohaterów, l marca o godz. 12. Tego dnia, w 5-lecie ustanowienia Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych polscy patrioci biegali równocześnie w 81 miastach w całej Polsce, w tym także w Lesku.

Bieg zgromadził blisko 100 uczestników. Biegano na 3 dystansach: 1000 m, 1963 m oraz 6000 m, w czterech kategoriach wiekowych. Miałem niewątpliwą przyjemność uhonorować zwycięzców pucharami oraz pamiątkowymi medalami. Należy podkreślić, że wśród zgromadzonych widzów było wiele rodzin z dziećmi i dużo młodzieży.

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych został uchwalony na mocy ustawy z dnia 3 lutego 2011 r., a inicjatywę uchwałodawczą w zakresie ustanowienia nowego święta podjął śp. prezydent Lech Kaczyński. Pierwszymi obchodami Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych uczczono 60. rocznicę zamordowania dowództwa WiN w mokotowskim więzieniu, gdzie l marca 1951 r. wykonano wyrok śmierci na 7 członkach IV Zarządu Głównego Zrzeszenia ˝Wolność i Niezawisłość˝: Łukaszu Cieplińskim, Mieczysławie Kawalcu, Józefie Batorym, Adamie Lazarowiczu, Franciszku Błażeju, Karolu Chmielu i Józefie Rzepce – będących ostatnimi ogólnopolskimi koordynatorami ˝Walki o Wolność i Niezawisłość Polski z nową sowiecką okupacją˝.

Pragnę serdecznie pogratulować organizatorom biegu, na czele ze starostą leskim Andrzejem Olesiukiem oraz przewodniczącym rady powiatu leskiego Markiem Małeckim, a także wszystkim osobom, które tak licznie zaangażowały się w pomoc przy szczytnej inicjatywie organizacji biegu pamięci polskich patriotów, którzy jako pierwsi walczyli o wolną Polskę z okupantem sowieckim i zainstalowanym przez niego reżimem komunistycznym. Za wierność swoim ideałom płacili oni niejednokrotnie cenę najwyższą, cenę swego życia, zaś ci, którym udało się przeżyć, przez kolejne 45 lat żyli z piętnem – jak to określała komunistyczna propaganda – bandytów i faszystów. Cześć Ich Pamięci.

Dziękuję bardzo.